Připravte svá okna na zimu: Seřízení plastových oken pro maximální komfort v zimě!

Podzim se nezadržitelně přihlásil, a to je opravdu nejvyšší čas připravit váš domov na zimu. Jak na to? Zaměřte se na plastová okna! Správně seřízená a udržovaná okna jsou klíčem k tomu, aby váš dům byl teplý a pohodlný i během nejchladnějších dnů. Nepodceňte kontrolu, údržbu a případnou výměnu těsnění. Připravte se, než zima udeří v plné síle.

Proč je údržba oken nezbytná?

Plastová okna potřebují pravidelnou péči, aby nejen dobře vypadala, ale především aby správně těsnila a izolovala. Když se o ně dobře postaráte, prodloužíte jejich životnost a udržíte teplo tam, kde ho potřebujete – uvnitř.

Jak často okna čistit a co použít?

Naplánujte si čištění plastových oken dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. To by mělo být součástí vaší běžné údržby. Při údržbě se vyhněte agresivním prostředkům, které by mohly poškodit plast. Mýdlová voda nebo speciální čistič na plast budou stačit. Na skla je nejlepší jemný čistič na okna a měkká utěrka z mikrovlákna, která zajistí, že na skle nezůstanou šmouhy. Úklid obecně neplatí mezi činnosti, které děláme rádi. Zjednodušit nám ji může výborný pomocník, vysavač na okna, který plochu skel očistí za vás.

Postup údržby:

  • Čištění rámů: Jemný čisticí prostředek a měkký hadřík jsou vaši nejlepší přátelé. Agresivní houbičky mohou povrch poškrábat.
  • Skla: Používejte čisticí prostředky určené přímo na skla a opět měkkou utěrku.
  • Těsnění: Zkontrolujte stav těsnění a případně jej vyměňte. Zdravé těsnění je klíčem k tomu, aby vám teplo neunikalo ven.

 

Seřízení oken: Zajistěte perfektní těsnost a připravte svůj domov na zimu!

Už jste někdy slyšeli o triku s papírem pro kontrolu těsnosti oken? Je to jednoduchý, ale účinný test: vložte list papíru mezi rám a zavřené okno. Pokud jde papír snadno vytáhnout, znamená to, že okno netěsní, a je třeba ho seřídit. Seřízení není obtížné, ale vyžaduje trochu praxe. Pokud si však nejste jisti, nebo nemáte čas, nezoufejte! Nemusíte být odborníkem, abyste měli dokonale seřízená okna. Naše firma nabízí profesionální servis oken – naši kvalifikovaní technici se postarají o to, aby vaše okna nejen správně těsnila, ale také zkontrolují stav těsnění a případně ho vymění. Tato služba je dostupná všem zákazníkům bez ohledu na to, od koho byla okna původně zakoupena. Naše heslo „O oknech a dveřích víme vše“ vám přináší maximální užitek a pohodlí.

 

Jak řešit běžné problémy s plastovými okny

  • Skřípání oken: Pokud vaše okna při otevírání či zavírání skřípou, pravděpodobně je kování nedostatečně promazané. Použijte speciální mazivo určené na kování oken a aplikujte ho na všechny pohyblivé části. Pokud ani poté problém neodezní, může být okno špatně seřízeno a bude potřeba provést další úpravy.
  • Kondenzace vody na oknech: Kondenzace na vnitřní straně skel je běžný problém, zejména v zimních měsících. Obvykle je způsobena vysokou vlhkostí v místnosti. Řešením je častější větrání nebo instalace ventilace. Pokud se kondenzace tvoří mezi skly, jedná se o závadu izolačního dvojskla, případně trojskla, což vyžaduje výměnu.
  • Netěsnost nebo zatékání vody: Zpozorovali jste, že vaše okno netěsní nebo do něj zatéká voda? Prvním krokem je kontrola těsnění a odtokových kanálků. Ucpané kanálky mohou způsobit hromadění vody, kterou je třeba odstranit. S ucpanými kanálky se nejčastěji budete muset vypořádat na podzim. Letní pootevřená okna, nebo ventilačky umožňují ve zvýšené míře přístupu prachu do okenního rámu, který se pak při intenzivním dešti dokáže koncentrovat v odtokových kanálcích a dokáže je i ucpat.
  • Indikace poškozeného těsnění: Pokud je těsnění poškozené, je nutné ho vyměnit. Správně fungující těsnění je klíčem k udržení tepla uvnitř domu a k ochraně před vlhkostí a zimními povětrnostními podmínkami. Jaké ale máme signály, že těsnění může být poškozeno. Přestože zadržení tepla uvnitř domu se zdá jako základní indikátor, není tomu tak, díky nestálým hodnotám teploty. Daleko lepší nápovědou je hluk z venku, který při poškozeném těsnění proniká do místností mnohem intenzivněji.

 

Jak na správné seřízení oken:

  • Kontrola těsnění: Před začátkem seřízení je důležité zkontrolovat stav těsnění. Pokud je opotřebované nebo poškozené, výměna je nezbytná pro zajištění dokonalé izolace.
  • Zkontrolujte kování: Dalším krokem je kontrola kování. Ujistěte se, že všechny šrouby jsou pevně utažené. Volné šrouby mohou způsobovat netěsnosti a špatnou funkci oken, což má za následek únik tepla a zhoršenou izolaci.
  • Seřízení polohy křídla: Pomocí servisního klíče můžete nastavit polohu okenního křídla. Kování vám umožní seřízení v několika směrech – nahoru, dolů i do stran. Správně seřízené okno by mělo rovnoměrně dosedat na rám a těsnění by mělo být mírně stlačené, aby zajistilo optimální těsnost.
  • Opětovná kontrola těsnosti: Po provedení seřízení nezapomeňte znovu zkusit test s papírem. Tak se ujistíte, že vaše okno nyní dokonale těsní.

Upozornění při seřizování oken: Bezpečnost především!

Pokud se rozhodnete okna sami umýt nebo seřídit, dejte si pozor na počasí. Nedělejte to ve větrných dnech! Plochy moderních oken jsou velké a silný poryv větru může snadno manipulovat nejen s oknem, ale i s vámi. Dbejte na bezpečnost, abyste se vyhnuli případnému zranění.

Proč seřídit okna právě teď?

Seřízení a údržba plastových oken před zimou je klíčová pro váš komfort. Pravidelnou kontrolou a údržbou svých oken můžete udržet teplo uvnitř domova, snížit náklady na vytápění a předejít nepříjemnostem s netěsnostmi či zatékáním. Čekat, až teploty klesnou, by mohlo znamenat zbytečné komplikace. Využijte proto letní měsíce k důkladné přípravě na zimu. Takto se budete moci těšit z příjemného a útulného domova i během nejchladnějších zimních dní!